Pinksteren: De Begripseconomie, Maatschappij

 

1. Geld

Roofeconomie

Het gaat niet alleen om het balletje-balletjespel en de roofbonuscultuur in de wereld van banken en multinationals.  Er gaat ook een verbijsterende som van geld verloren in de marketing en consumptie van ongezonde en onnodige producten, waarbij de winst naar de niet duurzame bedrijven gaat en de enorme rekening uiteindelijk bij de maatschappij en de natuur terechtkomt. De kredietcrisis uit 2009 was maar het topje van de ijsberg. Een belangrijk stuk van de wereldeconomie is nu geld met geld verdienen, waarbij geen netto positieve bijdrage aan het geheel wordt geleverd.

Waarom bestaat er en vaak ook nog variabele rente op spaargeld of leningen?

Er zou veel meer rust op de financiële markten  komen, als de rente afgeschaft wordt. De tijdsdruk en dwang om geld te verkrijgen verdwijnt immers, omdat schulden niet meer automatisch elke seconde groeien. Er dreigen ook geen directe faillissementen. Er is wel een alternatief voor de rentevergoeding op sparen en lenen nodig wat niet onderhevig is aan speculatie. Dat kan in de vorm van redelijke administratiekosten worden  waarbij bovendien reële afspraken over betalingstermijnen worden gemaakt. Eventueel  moet er een verzekeringspremie in een garantiefonds worden gestort net zoals in de reiswereld. Fiscale aftrekbaarheid van hypotheekrente vervalt wat bijvoorbeeld ook islamitisch halal hypotheken mogelijk maakt.

Inflatie

Inflatie is onzin, evenzo inflatiecorrectie. Schommelingen in grondstofprijzen zijn tijdelijk. Als de inflatie nul is, hoef je ook geen rente te krijgen op je spaarrekening. Het kabelbedrijf REKAM en de Lionsclub Gouda-Bloemendaal hanteerden vroeger die filosofie, dankzij hun penningmeester Herman Grooten verhoogden zij nooit de tarieven of contributies om alvast de komende inflatie te compenseren. Tegenvallers werden opgevangen met efficiëntieverbetering of tijdelijk wat luxe uit een service of zorgpakket te snijden. Geen inflatie, geen rente! In Zimbabwe moet Mugabe nog steeds wel eerst met pensioen worden gestuurd voordat de hyperinflatie daar gestopt kan worden

Invoer van een wereldmunt, de gulden

Zonder inflatie zijn er ook geen verschillen in inflatie tussen landen en kan men overschakelen op een mondiale  valuta. Mijn voorkeur zou dan zijn niet te kiezen voor dollar of Euro maar voor de valuta uit het verleden met het mooiste geld, de gulden met fantastisch mooie bankbiljetten. In de toekomst zou overgeschakeld kunnen worden op een smart card met een bestedingslimiet. Deze kaart kan men ook combineren met meer functies.zoals CO2-compensatie of bonussen voor gezonde aankopen.

2 Veiligheid en Terrorisme

Het is tragisch dat mensen zich niet veilig voelen. In 2009 liet ik zonder ook maar een moment te twijfelen. mijn woning open voor een Afrikaan en een Marokkaan, die werkzaamheden in de straat voor de kabel aan het verrichten waren. Op al mijn PUM-missies naar Latijns-Amerika, Azië en Afrika me nooi tonveilig gevoeld. Gedanst op de straten van het fundamentalistische Blida na een overwinnng van Algerije op Rwanda.  Over het terrorisme. M.i. is het enorm opgeklopt met het doel om mensen bang te maken zodat ze  vervolgens zelfs in hun grondrechten beperkt kunnen worden en er geld naar de wapenindustrie gesluisd kan worden.

Het aantal onschuldige doden in Irak per maand was in de orde van 9/11/2001, de eenmalige aanslag op het WTC. De Verenigde Naties greep niet in in Rwanda en te laat in Bosnië. De Verenigde Staten gooide er nog even een overbodige tweede bom tegenaan in Nagasaki en destabiliseren ze een land zoals Colombia door hun oorlog tegen de drugs. Israël en Frankrijk (Algerije) voer(d)en een oorlog tegen de islam. Duitsland probeerde de Joden uit te roeien en Stalin had zelfs meer slachtoffers op zijn conto. Verder is er nog slavernij, waar Nederland zich in de 2e wereldoorlog in Indonesië schuldig aanmaakte en richten de wapenindustrie (vooral in Afrika) en multinationals zoals Cargill  nog veel leed aan

Terrorisme valt alleen maar te bestrijden als je de oorzaak van terrorisme = het onbegrip en ongelijkheid in de wereld aanpakt. Even wat routes, zodat iedereen overtuigd is dat als je kwaad wil, het echt wel lukt: :

In de luchtvaart:

-          Met de hand serveren van sandwiches

-          Ongecontroleerde beveiliging fruitsalades

-          Verspreiding via de lucht (airco, hoesten)

-          Hand-hand contact, geen desinfectie

-          Lekkende toegestane kleine flesje in bagagevakken

-          Tijdens het schoonmaken tussen de vluchten

-          Lekkende souvenirs

-          Ander vliegtuig

 

Ook elders zijn genoeg opties:

-          Kleinschalig met je auto, neem London anno 2017

-          Start een bosbrand,  Remiremont:17-07-2003: bezoek van de Franse premier. Ik had gemakkelijk een poederbom in de vuilnisbak kunne plaatsen,. De fontein kunnen gebruiken om Legionella te verspreiden. Elk publiekelijk evenement is via de catering heel kwetsbaar. Er kan gerotzooid worden met winkelartikelen.  Albert Hein laat de mensen met virus besmette handen van displays eten.

powder bomb in garbage container

use fountains to create aerosols with e.g. Legionella in cities, amusement parks

Catering of any event

Powder letters or bomb warnings

Tampering with shop articles

Time consuming ritual weapon controls

Infrared detection system for feverish patients (like SARS)

Scanning luggage on explosives

Preventive searching

Checking ID’s

 

Improved detection and tracking systems:

–        Viruses (e.g. SARS, Ape pox, Norwalk, rotaviruses)

–        Fungal spores, toxins (sick building syndrome, colon cancer)

–        Pathogen, hormone and pesticide free produce (vegetables, fruit, raw meat)

–        No hospital infections and spread of multi-drug resistance (MRSA) 

–        Clean air and water

–        Food and Life Quality sensors to prevent micro- and macronutrient deficiencies.

 

3. Voeding en genotsmiddelen

Geaccepteerde drugs

Sigaretten zijn uitermate ongezond. Ze werden nog tot een paar jaar terug gepromoot bij de Formule-1 races. De tabaksindustrie biedt deze dodelijke vorm van ontwikkelingshulp zelfs nog in de 3e wereld aan. Roken moet m.i. overal in de openbare ruimte worden verboden. Zijn we naast de rook ook de peuken kwijt. Scheelt in stadsreinigingskosten

Bacardi en Heineken maken drinken voor kinderen en potentiële comazuipers wel erg aantrekkelijk met hun wervende bioscoopreclames en zoete drankjes. AH saboteerde een experiment in Katwijk om geen alcohol beneden de 18 te verkopen. Het landelijk management vond het te veel geld kosten. De middelbare scholen moeten alcoholvrij, neem een voorbeeld aan de islam. Bij koop van alcohol, ook voor de ouderen scannen van de ID kaart zodat verborgen verslaving aan deze hard drug snel kan worden opgespoord

Drugs

Kinderen experimenteren nu onder gevaarlijke omstandigheden met drugs. Waarom ongevaarlijke drugs niet legaliseren maar gelimiteerd gebruik onder gecontroleerde omstandigheden toestaan. Verstrekking alleen via de apotheker. Goede voorlichting is gewenst en ook zonder drugs kan je uit je bol gaan (Meat Loaf: Paradise at the dashboard light). Paddo’s gevaarlijk, we doen al elke dag neurotoxines (Chilipepers) en LSD-achtige verbindingen (nootmuskaat) in ons eten. Paddo’s zijn niet verslavend, maar er zijn natuurlijk wel degelijk risico’s aan verbonden. Ieder heeft zijn zelfmoordpil al thuis: een bolletje nootmuskaat.

Communicatie met consument: etikettering, claims

Er hoort heldere informatie op etiketten te staan en reclamecampagnes en gezondheidsclaims moeten kloppen. De Europese veiligheidsautoriteit (EFSA)  heeft tot nu toe slecht twee gezondheidsclaims gehonoreerd en alle andere dossiers afgewezen. De twee waren van mijn oude werkgever Unilever (o.a phytosterolen voro cholesterolverlaging) en fytosterolen zijn niet eens kosteneffectief.. Unilever is echter ook geen heilige want de “Eerlijk is heerlijk” campagne voor ontdooide hoog zoute en vette vleespulp in cellofaan is misleidend. Al wilde de Reclamecodecommissie dat niet erkennen omdat zij net als andere juristen getraind zijn om zich vooral aan procedurele regeltjes houden. Zo werden deze week bankrovers vrijgelaten omdat hun dossier zoek was, die geld toe krijgen.. Binnenkort moeten de strafdossiers maar in bewaakte geldauto’s worden vervoerd. Wie heeft hier boter of margarine op zijn hoofd?.

Of misleiding door bijvoorbeeld vruchtensapfabrikanten. Nieuw Kiwi Gold schreeuwde de verpakking, blijkt er maar 5% in te zitten. Blijft staan dat zelfs als het puur sap zou zijn vers fruit(sap) en groente wel die extra dimensie kan geven. AH vraagt leveranciers een aantal E-nummers voluit te schrijven. Minder angstaanjagend voor de consument (?), aspartaam, een zoetstof is uit ten treure getest en veilig gevonden. Toch staat er nog op internet dat het hersentumoren veroorzaakt en zelfs hypersexualiteit.. 

Kwaliteit

Ik vind het uiterst irritant dat je tegenwoordig veel keuze hebt uit ook nog slechte producten. De voedingsindustrie is uitstekend in staat gebleken de door aandeelhouders gewenste kostenreductie te vertalen in inferieure  ingrediënten en lucht gepaard gaand met gradueel kwaliteitsverlies.Een kist met thee met allerlei wansmaakjes, een koffieautomaat met 12 keuzes bocht, terwijl kwaliteit bijvoorbeeld Blackwood Orane Pekoe als ontbijtthee en een handgemaakte biologische cappuccino met mooi schuim nooit vervelen. Goede wijn hoeft ook niet duur te zijn neem de biologische Ikaro). In een gewone supermarkt  kan ik geen lekkere pindakaas kopen en kinderen die op school pindakaas op hun brood hebben worden gepest, het stinkt, door de kinderen  die hun brood weggooien en gaan snacken. Winkeliers proberen nu vooral klanten te binden met zegels en spaaracties, a.u.b. stop met die acties, waar je ook nog aan mee moet betalen maar focus op kwaliteit.

Apparatuur wordt ook niet meer duurzaam gemaakt. Een Waring blender begint nu al twee jaar na aankoop kuren te vertonen. De fabrikant verbergt zich achter garantievoorwaarden en opsturen kost meer dan het apparaat. Een garantie zou 10 jaar moeten zijn. 

Geneeskunde

De farmaceutische industrie heeft geen baat bij preventie. Zij promoot geneesmiddelen via manipulatieve zelftests op internet. Huisartsen schrijven nu dus aan 90% van de mensen onnodige anti-depressiva voor. Ze rommelen met onderzoeksdata om medicijnen op de markt te krijgen (Vioxx, bron Lareb). Ook stimuleren ze onnodige hormoonbehandelingen tegen overgangsklachten en osteoporose met n.b. kans op borstkanker en hart- en vaatziektes terwijl lichaamsbeweging, traplopen en een gezond dieet (Ca, P) medicatie overbodig maken. Het lukte ons overigens zelfs niet vaak om toen onze puberdochters preventief genoeg calcium binnen te laten krijgen, zodat ze later helaas meer kans op osteoporose hebben.

Klinische studies zijn zelden voldoende onafhankelijk of er ontbreekt zelfs voldoende kennis (probioticastudie Utrecht) om op tijd te stoppen terwijl de studie ook al niet uitblonk door voldoende inzicht.

Preventie

Preventie, preventie, preventie, betekent ouders coachen in gezonde gewoontes leren en structuur bieden aan hun kinderen. Rust, regelmaat en reinheid, discipline, goede voeding (groente en fruit, lichaamsbeweging en begrenzing. Pepsi, Coke Cola en Lipton-Ice zijn geziene sponsors maar dragen ondertussen wel bij aan obesitas (doodsoorzaak nr. 1),  diabetes, cariës en wie weet  wat nog meer. Geen appelsap of frisdranken aan jonge kinderen vermindert de kans op groeiachterstanden en mogelijke verstoring van de opbouw van het immuunsysteem. Maar drie kwartier achter de computer of  tv.

Breng met name de zwakke en dikke kinderen niet in verleiding. Snackbars net zoals coffeeshops op 500 m, restrictieve frisdrank en snoepautomaten, waarin producten  pas met een smart card verkregen kunnen worden.

Interactieve barcodes op producten in de supermarkt waardoor je direct gewaarschuwd wordt voor ongezonde aankopen of bonuspunten krijgt voor korting op zorgpremie.

Opvoeding

Gesprekken aan keukentafel over drank en moraal, een visie voor het gezin. Negatieve aandacht niet belonen.  Kinderen niet ongebreideld op Internet laten serven en ze alleen toegang geven tot veilige sites. Kinderen (en hun ouders) worden op Internet nu zelfs beroofd met misselijke SMS-spelletjes:

http://www.mymessenger.nu/acties/wesp/?tcid=10473&cid=0610101160&clickid=EN3PfdWsnzc.KXoaN9Zm6bfPjmzWH9N7kw en dure lokkertjes op sex-sites.

Toegevoegde Letsel Waarde en antireclame

Wordt het niet tijd een wapen te vinden tegen ongezonde marketing, propaganda, milieuvervuiling en ongezonde arbeidsomstandigheden en polarisatie? Zou het niet mooi zijn als voor elk product naast de BTW ook de TLW (de Toegevoegde Letsel Waarde ) wordt geschat. Dat net zoals nu al ten dele voor accijns het toekomstige letsel of milieuschade (onzinnige deodorantverpakking)in de aankoopprijs wordt verwerkt. Met de opbrengst kan natuurlijk de latere schade betaald worden maar zou men ook een fantastisch budget voor antireclame in handen kunnen krijgen.  Je zou bijvoorbeeld Youp van ’t Hek kunnen betalen om nu eens Heineken i.p.v. Buckler te promoten. Met 1% van het huidige reclamebudget kan je overigens ook schoon drinkwater realiseren in de hele wereld en dat scheelt een slok op een borrel in bijvoorbeeld de strijd tegen cholera..

Kansspelen

De loterijenhype met hun marketingterreur (Postcodeloterij) en jackpots. Het moge toch bekend zijn dat je door deelname juist eerder in financiële moeilijkheden komt. Bejaarden worden nu gechanteerd: u zult er spijt van krijgen. Het wordt tijd voor antireclame acties: Wat kunt allemaal niet doen, als u niet meedoet. Een etentje, een weekendje Parijs, als je juist geen loten koopt. Het geld dat loterijen verdelen wordt ook vaak inefficiënt besteed.

De staatscasino’s, die vooral winst maken met het witwassen van crimineel geld.  De overheid weet van niks? De pakkans voor zwart rijden in het openbaar vervoer is zo laag dat het loont om als collectief niet te betalen en de boetes te delen. Wat een discussie of pokeren een behendigheidsspel is of een kansspel als mensen toch gokverslaafd raken en hun geld kwijt raken.

Auto’s

De autoindustrie, schadeherstelbedrijven, wegenindustrie en verzekeraars spinnen garen bij zo zwaar mogelijke, dus ook energie vretende auto’s (SUVs). Met versnelde invoering van sensortechnologie en verplichtende snelheidsbegrenzing tijdens de spits (tip voor onze kwijnende Rita Verdonk) zouden ongelukken en files eenvoudig kunnen worden voorkomen. Torenhoge verzekeringspremies kunnen direct omlaag. Bij de jonge mannelijke automobilist (18-24) met een veel grotere kans op ongelukken wordt de begrenzer scherper afgesteld. De klimaat CO2 doelstellingen kunnen wel gehaald omdat auto’s zonder hertenhek en veiligheidskooi veel lichter kunnen,. Nu verplaatst een laag rendementsmotor 2000 kg en persoon. Straks rijdt een auto 1 op 100!

Stel gratis zuinige poolauto’s op elektricitiet ter beschikking, waarbij je alleen brandstof en verzekering betaalt

Wonen

Zorg dat er voldoende huizen zijn. Schaf de hypotheekrente en aftrek af zodat huizen weer een reële prijs krijgen en ook toegankelijk worden voor starters. Schaf de overdrachtsbelasting, die ten koste gaat van de arbeidsmobiliteit. Probeer huizen energiene te maken met isolatie, smart LED (?) verlichting en apparatuur.

 

Milieu

Het ontbreken van logica in het energie- en milieubeleid. Het is onbegrijpelijk dat de overheid auto’s op schone LPG (geen fijn stof) zo zwaar belast en dat de brandstofprijs kunstmatig hoog wordt gehouden? Uit milieuoogpunt kan een kilometerheffing oogpunt meer kwaad, maar nu gaat er absurd veel winst naar oliemaatschappijkartels, die innige relaties hebben met overheid en vorstenhuis (BP, Shell).

Waarom geen wijkaanpak om hoogrendementsketels en zonne-energie uit te rollen. De efficiëntie drukt de kosten enorm, waardoor de besparing zich sneller terugverdient. Een zeer stevige eco-tax op airco’s tenzij ze gebruikt worden om zorgcentra en ouderenwoningen in hete zomers te koelen 

Waarom betalen kleingebruikers meer voor minder CO2-productie. Een laag basistarief houdt energie toegankelijk  en het loopt progressiefop voor grotere verbruikers. Stimuleert energiebesparing. Idem voor water en het is te realiseren. Zie het succesverhaal van Unichema in de jaren negentig.

Het Nederlands verpakkingscentrum heeft het voor elkaar gekregen dat de duurzaamheid vanaf het begin bij een nieuw product moet worden meegenomen. 

 

China VS en Rusland

Made in China is lekker goedkoop. Steunen we hiermee impliciet moderne slavernij of de 17 doden per dag in de mijnen of de cultuur die aan de grondslag van de melaminedoden krijgen? Waar na de baby’s nu de studenten de recall melk wordt voorgezet.Wie voelt zich al medeplichtig aan schending van de mensenrechten. Made in de VS is overigens ook niet OK uit protest tegen een corrupt recht- en politiek systeem (marteling Guantanamo-bay, verkiezingsfraude, racistische rechtssysteem etc. ). En Rusland zou eens kunnen overwegen de KGB –trucs af te zweren en schuld te bekennen en Logoevoj, de moordenaar van Litvinenko  uit te leveren en eerlijke verkiezingen toestaan.   De consument kan wel degelijk beslissen wel degelijk als hij alleen producten en diensten verkrijgt van “Fair Trade” geaudite bedrijven.

 

Afrika

Nu is het weer een puinhoop in Congo in dit opgegeven continent, speeltuin voor diamantenrovers, wapenhandel, stropers, proefkonijn voor de farmaceutische industrie,  de dump voor chemisch afval en verlopen medicijnen. Toch is Afrika rijk. Neem Egypte,  de eerste mens kwam oorspronkelijk uit Afrika. Deze eerste mens was zwart, een noodzakelijk pigmentaanpassing om geen huidkanker te krijgen. Afrika kan wel degelijk gestabiliseerd.worden. De toekomst is aan de kinderen. (geen oude olifanten zoals Mbeki, die aidsmedicijnen tegenhoudt). Er hoeft alleen maar gratis onderwijs en gezondheidszorg te  komen, watermanagement voor duurzame irrigatie en landbouw.  En natuurlijk moet de infrastructuur verbeterd worden zoals de slechte wegen en de grondstoffen niet voor een prikkie verdwijnen waar Ken Saro Wiwa in Nigeria tegen Shell heeft gevochten en het met de dood heeft moeten bekopen.

 

Politiek, pers en religie

De politiek en persindustrie zetten aan tot haat waardoor we na de jodenvervolging nu met Wilders islampogroms kunnen krijgen en Barack Obama door propaganda van rechtse zenders voor zijn leven moet vrezen. Mensen weten niet dat godsdienst en ras slechts lokale optimalisaties waren om te overleven in een vijandige omgeving. De meest succesvolle bleven bestaan en zullen zich nu ook moeten aanpassen in versnellende tijden van globalisering en versmelting. Joden en Palestijnen vergeten nog steeds dat ze dezelfde God hebben Hun land is ruim genoeg. In Iraq bevechten de moslims n.b. elkaar.  Osama bin Laden en Bush zouden zich ook wat beter moeten verplaatsen in elkaars motieven.

 

Andersdenkenden

Ik was op de lagere school  atheïst. Als ik als moslim geboren zou zijn, zou ik al omgebracht zijn. Als ex-katholiek zat ik gelukkig ver genoeg van de tijd van de inquisitie af. Dan zou mijn lot de dreiging van verbranding zijn zoals bij Galileo.

 

Vrouwen

Vrouwen in India lopen nog steeds het risico om met hun echtgenoot verbrand te worden. Ongewenste meisjes nu in het heden worden vermoord of geaborteerd. In China en India ontstaat er niet verrassend een destabiliserend mannenoverschot. Je kan dan wel drie onbevredigende opties hebben:  een deeltijdvrouw, een sexveranderingsoperatie of een homohuwelijk. Alle drie kan en mogen ze van me, al zou ik niet willen ruilen en hou ik het bij mijn drie vrouwen, de grootste schat van mijn leven. Voor overbevolkte landen zoals China zou ik aanraden op maximaal twee kinderen te mikken en daarna sterilisatie van de man (vrouw vriendelijker minder ingrijpend, met kans op herstel van de vruchtbaarheid. Enig kinderen zijn vaak minder sociaal.

 

De hel

De hel is op aarde. Mijn integriteitsconflict bij Unilever waar bij een onderdeel kwantiteit boven kwaliteit ging, een baas bevestigde dat hij tweedehandsauto’s met slechte remmen zou verkopen. Hij zou nog wel waarschuwen bij het wegrijden om er nog eens naar te kijken. Met kreten als 1 en 1  is 3 en afgaan op meningen kan je geen veilige houdbaarheidssyteem garanderen. Het gedogen van belangenverstrengeling, etc. het werd mij te veel toen ik verraden werd in mijn loyaliteit. Ik werd “manisch” al was ik het er niet mee eens. Moest aan de medicijnen waardoor ik een diepe depressie stortte. Raakte in de WAO en de WW, een enorme stress voor het gezin. Gelukkig werd ik gered uit Hades, de onderwereld, door een toen nieuwe R&D directeur. Nu gebruik ik nog steeds medicijnen.

 

De dood

De dood, ik weet niet of er leven na de dood is en het maakt ook niets uit. Het eeuwige leven is gelijk aan de dood. Hel en hemel zijn in het nu, aan ons de uitdaging om van het nu blijvend een hemel te maken. Ik ken de hel maar geef de voorkeur aan de hemel. De schepping is ook in het nu. De schepping is een continu optimalisatie en aanpassingsproces om steeds meer hemel op aarde te krijgen. Of God bestaat, ik weet het ook niet. Het lijkt er wel op. Ik was overigens een niet principiële atheïst, als God zou bestaan, zou ik er geen bezwaar tegen hebben  De zorg voor de stervende kan overigens wel verbeteren. Hugo Claus mocht wel kiezen. Mijn vader ligt ondervoed in een verpleegtehuis. Alzheimer, 52 kilo. Hij is de afgelopen dagen regelmatig uit de dood herrezen en er was een duidelijke correlatie met bezoek en het voeren van taart. Het laatste wat jij tegen me zei was OK, het groene licht, die je van je een bewuste vader had willen hebben. Wrang is dat hij in zijn laatste dagen was vastgezet en de bureaucratie niet toeliet hem direct te bevrijden. Goede gevarieerde en smaakvolle voeding voor ouderen kan de kwaliteit van hun leven in de laatste fase aanzienlijk verbeteren. Men zou een voorbeeld kunnen aan Gouwe Cuisine, een catering organisatie in de Goudse regio.

 

Scheiding

Mijn ouders zijn lang geleden gescheiden en mijn moeder heeft de scheiding helaas nooit geaccepteerd. Het is beter voor de kinderen als de ouders bij elkaar blijven maar dan moet je wel tijdig relatietherapie inschakelen. Een scheiding kan zo zelfs op het sterfbed nog niet verwerkt zijn. Naast therapie zou een familieopstelling volgens Hellinger kunnen worden gemaakt om de energiestroom binnen de (stief)familie te verbeteren

 

Religieus onderwijs

Met wat goed onderwijs kan je duidelijk maken waarom iemand gekleurd was is en dat moslims geen varkensvlees mochten eten in het verleden. Hun verbod op alcohol gaf hen ook een belangrijk selectievoordeel. Sluiers beschermen tegen zon (geen kanker, verhogen van de vruchtbaarbeid). Hoofddoekjes zijn hygiënisch. Religie is echter niet statisch en fundamentalisten gaan helaas niet mee in de evolutie naar een betere wereld. De angst voor het fundamentalisme  kan nu ophouden. Ze kunnen moeilijk langer op hun strepen staan. Vrijdom in Iran,  kun je je dat voorstellen. Een kind kan zijn flesje water weer in het vliegtuig weer meenemen en niet zoals bij Transavia binnen 2 Euro moet betalen. Winst maken door de angst, regeren door de waan van de angst. Waarom realiseren we ons dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, uit eencelligen, apen en vervolgens zwarte Afrikanen zijn voortgekomen.

 

Gelijke kansen in het onderwijs zodat er geen reservoir van kansarmen onvoldoende wordt opgeleid in een steeds ingewikkelder maatschappij. Zelfs de hoogopgeleiden zijn onvoldoende opgeleid om waarheid van onwaarheid te kunnen onderscheiden en verlaten zich maar op meningen om tot een oordeel te komen. Advocaten maken daar misbruik van. Het was een feit dat O.J. Simpson zijn vrouw had omgebracht. Onvoldoende rekenen leidde o.a. tot het niet tijdig stoppen van het probioticaexperiment. Procedures werden zogenaamd wel gevolgd. Het gaat er niet om of ze gevolgd worden maar dat ze kloppen. Ik heb zelf OK’s schoongemaakt. De hygiëne van artsen is schrijnend.

Ik ben voor openbaar en betaalbaar onderwijs. Je creëert een klassenmaatschappij als de private universities de beste professoren en Nobelprijswinnaars wegkapen. Topuniversiteiten zijn er voor de top, niet voor de rijkeren. Er moet juist extra geld  naar de kansarmen plus inzet van coaches en mentoren. Zo haal je veel frustratie uit de samenleving weg. Zo is de aansluiting van het VMBO op HAVO slecht en zit veel achterstandswijktalent op een te laag niveau.. Er zijn voorbeelden zoals Alfredo Bermeol UCLA, die veelbelovende kinderen uitdaagt om te slagen met groot succes. Dream Big Reach high.

 

Ik moet wel bekennen dat mijn kinderen op een elitaire school zitten, het Coornhert gymnasium, waar mate van talent  uitgedrukt in CITO-score de selectie bepaalt. Ik moest op de lagere school getallenrijtjes op papier zetten en werd geslagen voor mijn lelijke handschrift.  Als je kinderen nu kunnen optreden in de Glamournight, assays over de wereldvrede en Fair Trade schrijven, is er veel verbeterd.

 

Sport

Dopinggebruik moet koste wat kost gestopt worden. De financiële belangen in de sport moeten verminderd worden om zo de druk om doping te gebruiken te verlagen. Daarnaast moet een sport, waarin doping is geconstateerd drie maanden van de televisie worden geweerd en levenslange schorsing voor de dader, tenzij her geen opzet was. Een kopje koffie bij een schaakpartij mag wel. Ik heb ooit een wereldduurrecord schaken gevestigd met de Larense schaakclub. We speelden samen meer dan 1500 partijen in dertig uur. Ons wereldrecord is nooit erkend omdat de waarnemer toen niet wilde komen.

Teamsport is enorm belangrijk voor het accepteren van ieders rol in het grote geheel, het er samen voorgaan. Ik vond het maar niks, maar aan het schoolschaakteam heb ik wel de beste vriend van mijn leven overgehouden, die mij door dik en dun zal steunen. Elk team heeft zwakke schakels en dat moet je ook maar accepteren. In ons beste jaar versloegen we de nummer 3 van Nederland met 3.5 - 0.5 en verloren we met ons BSG clubjeugdteam met 3-2 in de finale. Mijn dochters spelen hockey bij GMHC , waar de oudste ondanks de blessures en verwondingen er enorm van geniet en er helemaal voorgaat.      

 

Communicatie

Communicatie is heel belangrijk, waarbij het non-verbale deel ook niet uitgevlakt mag worden . Opbouwende feedback geven als je elkaar niet begrijpt voorkomt allerlei rampen. Communicatie is niet alleen email, chatten of sms-sen. Communicatie is ook actief luisteren. Mijn communicatie was zwak en is door intense begeleiding vooral door inzet van mijn geliefde verbeterd. Het is een luxe dat telefonie nu betaalbaar is geworden. In 1983 in Morehead City betaalde ik nog 4-5 Euro per minuut. In een jaar tijd heb ik misschien een keer naar huis gebeld. Ik was een zuinig iemand.

 

Visie

Hoe ontwikkel je principes en een visie en geloof je in je eigen kunnen. De boeken van Covey zijn bekend. Wat zou je graag willen horen op je graf. Ik hebveel gehad aan mijn mentor, die mijnvermogens onderkende en een liefdevolle coach, waar door ik de zin van mijn bestaan scherp kreeg. Als puber was ik cynisch en had het leven geen zin. Gelukkig ontwikkelde ik een motto geïnspireerd door Camus’s absurde mens. Het leven is absurd, gelukkig hoef je daar niets van aan te trekken.

 

Verbeter de wereld begin bij jezelf

Mijn gezin is gelukkig ondanks een enorme crisis die we hebben doorgemaakt. Mijn actieradius was beperkt en zo heb ik me onder o.a ingezet voor het wijkteam en ben ik actief geweest in een bijzondere schilderclub, waarbij de leraar het maximale uit iedereen probeert te halen. In het wijkteam zijn de succesjes klein en moet je een lange adem hebben. Ook veel kleine succesjes maken een grote. Een stelling uit mijn proefschrift blijft nog steeds actueel. Men verplichte zich drukkende hondenbezitters de poep te herbezitten.

 

Alles draait om liefde (en sex)

Alles draait om liefde of sex zullen de platvloersen meteen denken. Liefde is de drijvende kracht van het universum en sex is de drijvende kracht van de voortplanting. Mij is de sexuele geaardheid om het even, maar ben ik wel tegen extreme ongelijkwaardige en onveilige vormen van sex.Liefde is veel belangrijker en vereist intimiteit en tederheid.

Liefde is de drijvende kracht van het universum

Wie is er online

We hebben 141 gasten en geen leden online