Had Martijn Katan geen credit moeten geven aan Sinclair (1956)?

Deficiency of essential fatty acids and atherosclerosis, etcetera.

H.M. Sinclair in The Lancet 381 -383, 7 april 1956

Lees meer: Had Martijn Katan geen credit moeten geven aan Sinclair (1956)?

Tijd om De Balk in Ons Oog Weg te Laseren

Even een blind vlekje weglaseren om die bezopen horrorclowns een oplazer te geven. TRINGGGG!

Gesproken radiocolumn van Pieter ter Steeg op 16 oktober om 12.51 bij Gouwestad Radio, www.gewoongroengouda.nl

De wekker ging. Ik zag troebel. Mijn blinde vlekjes werden die dag gelukkig nog weggelaserd. Ik kon  daarna zelfs de kop van mijn ochtendkrant weer lezen: ‘’Alcohol kost samenleving ongeveer 2,5 miljard euro’’. Maar 2,5 miljard euro, RIVM???  Ik belde meteen Professor Klaas (Noot: Prof. N.D. van Egmond, Environmental Sciences & Sustainability, Universiteit van Utrecht) op. Deze duurzame oud-RIVM-baas maakte meteen gehakt van hun aanname dat alcohol maar 10 uur per jaar aan arbeidsproductiviteit kostte. Klaas zag liefst 10 uur in de week dubbel, dacht hij, als hij alleen maar Lingensbier in het weekend had gedronken. Op alcoholvrije Buckler kwam er meteen wel een heel diepzinnige quote uit Klaas:

Evolutie is altijd in de richting van bewustzijnsverhoging gegaan, alcohol geeft geen bewustzijnsverruiming maar bewustzijnsverlaging.

Lees meer: Tijd om De Balk in Ons Oog Weg te Laseren

Hebben we allemaal boter of was het toch margarine op ons hoofd?

Sombere donderwolken pakten zich boven mijn hoofd op de dag van Yes or NO tegen Brexit. Wat wilde je ook met een EK voetbal zonder Oranje en Heinekengevoel (heerlijk, helder, ja, ja, overigens maar een magere 6.3 op de nationale biertest) waar we de Rode Duivels nu maar moesten gaan volgen en ook nog liken zeker.  Mijn ochtendkrant Trouw heeft zelf geschreven dat God niet bestaat, terwijl ik eerder een Déjà Vu (van Crossby, Still, Nash & Young) –ervaring heb. De slang, ons reptielenbrein, ziet nu overal kansen, om onze routeplanner of tomtom met de bestemming  het Paradijs verder te storen. Onze nieuwe nationale held, Max Verstappen, mocht zijn Red Bullpetje gewoon bij Pauw, NPO 1, ophouden. De keizer van de reptielen, Tyrannosaurus rex herrijst straks in Leiden. Albert Hein deed gewoon weer aan kindermarketing en liftte dan ook mee op de reptielen-hype met dinoplaatjes. Van de documentaire Fed-up  uit 2014 op NPO 3 op 26 mei jl. uitgezonden over het suikerdrama, de obesitas en diabetesexplosie in de Verenigde Staten, en dankzij dus ook Red Bull, werd ik al niet vrolijk. Ergens in mijn achterhoofd knarste het.  Als we nu dankzij die stoere Max weer meer energy-drinks gaan consumeren, werken we toch ook mee aan onze eigen ondergang?  In de VS, homeland van Coca Cola en Pepsi, is de gemiddelde gezondheidsschade door de verslavende suiker in frisdrank inmiddels opgelopen tot zo’n $ 1000.- per Amerikaan per jaar (http://tersteegmc.nl/publications/voeding-en-gezondheid/3-inflicted-injury-insurance ).

Lees meer: Hebben we allemaal boter of was het toch margarine op ons hoofd?

Call for Retraction of Applied Environmental Microbiology 64:4047-4052

I became science leader of Food Microbiology & Preservation for R&D (NL and UK) at Unilever in 2001. As such I was in 2002 responsible for the quality of the science. My suspicion about the scientific misconduct of two colleagues grew over the years 1997 - 2002.  I came under severe attack of my boss when I raised my doubts. I was put out my job and became overstressed and was driven into presumed insanity in 2003. In 2014. I returned to my field setting up Food Research & Sustainability for Inholland. I saw the necessity to restore the scientifc quality in my infected science area Food Microbiology & Preservation, As a start I asked Unilever the current employer of one still active former colleague., the University of Amsterdam to rectify or even retract this flawed paper. Judge yourself about the quality of science of the article, whether it should be rectified or retracted.  He left Unilever discretely in 2005. His presumed "affiliation" with Unilever presented a trustworthy greencard over the years in the academic world. His contribution to the field of food microbiology is nil or even negative!

The former minister of justice Ernst Hirsch-Ballin, as chairman of the commission of investigation of scientific integrity at the University of Amsterdam, concluded that is not necessary to correct this type errors after more than five years. 

Lees meer: Call for Retraction of Applied Environmental Microbiology 64:4047-4052

Een sprookje en nachtmerrie over Voedselverspilling

Pieter ter Steeg, 17-08-2014, Gouda

 

Voedsel

1, 3 miljard ton per jaar, …. foetsie

1300 kilo voedsel per hongerende wereldburger verspild

Verspilling

Ver – spil – ling

Vers-pil

Ling

Pil Lieng

Pil Lieng is een gemiddelde Chinees. Hij gooit 47 kilo per jaar weg, aan goede lijst, rijst, hij kan de r immers niet uitspreken. Hij denkt dat hij veel, veel minder weggooit.  

Hij heeft een verre neef, Ver Pil Lieng, Chinezen doen niet aan de tussen-s. Neef Ver, ziet hij, denkt hij, gooit wel minstens 47 kilo goed eten weg. Pil vindt dat Ver er wat aan moet doen. Groente, fruit, kaas, was vers,  wordt daar gewoon vergeten, gaat schimmelen. Net als bij kleren, die pillen, komen er witte bolletjes en groene haartjes op. Pilling is killing voor YUK BAH, het zusje van Ver. Yuk is er echt vies van, wil het niet eens meer met haar stokjes aanraken. En dan gaat het daarna niet eens in de groenbak!

Lees meer: Een sprookje en nachtmerrie over Voedselverspilling

Out of Africa

Transformation Niamey

Out of Africa

Het thema van vandaag is Voeding, maar wel out of Niger, Afrika. Deze columnist zit immers duizenden kilometers ver weg, in Niamey in Niger (Niesjair) op zijn Frans. Ik train hier 45 kleurrijke Franstalige islamitische vrouwen. Ik train deze dames van 14 – 63 jaar oud met 0 -8 kinderen in het houdbaar maken van tomaten. Tomates pelees, sechees,  gepelde tomaten, gedroogde tomaten, etceterAAAH.

Ik begin elke nieuwe trainingsgroep met een plaatje van een landschap. Waar voor zover het oog reikt miljoenen goede tomaten zijn gedumpt. Zo kan in onze wereld 1,3 miljard ton goed eten verloren gaan. Bij een miljard mensen onder de ondervoedingsgrens komen we op 1300 kilo per hongerende. Zelfs als het alle dagen kerst zou zijn krijg ik dat in een jaar niet weg.

Mijn vrouwen in  Niamey krijgen in het hoogseizoen ook weinig voor hun tomaten en het zou oneindig veel beter zijn als goede tomaten tijdig kunnen worden ingemaakt. Zo heb je ook in het laagseizoen nog  een hoogwaardige voedingsbron.

1300 kilo, … WAAAAANzin.

Lees meer: Out of Africa

Do it: IQIQ! (2002)

INTER QUANTITATIVE INTEGRATED QUALITY (IQIQ): AN INTERDISCIPLINARY SCIENCE BASED INTEGRATED APPROACH TOWARDS QUALITY OPTIMIZATION

Introduction

The aim of food processes is to assure quality and safety of the processed food at lowest costs and environmental impact:

1)      Maintain freshness and/or health benefits

2)      Inhibit or inactivate detrimental enzymes

3)      Prevent chemical deterioration (e.g. oxidation reaction)

4)      Reduce toxicity

5)      Maintain or create texture, flavour

6)      To destroy harmful microorganisms and prevent their growth

7)      Run an efficient supply chain with a low environmental impact

8)      Stimulate consumer buying and safe use

One can consider it as an extremely complicated n-dimensional optimisation problem, but in- and external knowledge is vast and can be much more easily linked because of the enormous progress in the IT area and science allowing the modelling and integration of complex non-linear quality effects during food processing.

The ideal is to predict product quality and the associated costs from ingredients throughout the process, storage and consumer use to accelerate innovation and to optimise the supply chain.

The driving Quality forces need to be identified. Ingredient knowledge (e.g. specifications) can be then efficiently linked with model conditions.

Quantification of the impact of the (parallel) process conditions on Quality indicators has been substantially improved, now even allowing total up- and downstream process integration of even non-linear effects for example microbial inactivation. 

Lees meer: Do it: IQIQ! (2002)

Interactive Labelling for Consumer Protection

This idea originated in 2000. In 2015  "Apps" for Iphones and Androids can do what was suggested below My initiative was not supported  by my boss at Unilever in 2000 because interactive barcodes about the destructive long term health effects of e.g. Unilever products like Lipton-Ice, Unox sausage, Cup-A-Soup, Magnum, were not in the company short term interest. However, if Unilever is willing to accept a win-win business model, they and the other big companies could accelerate development of a tool which can battle obesity, cardiovascular disease, etc.

Prevention by interactive health  promoting  product information and tailo-rmade consumer information

AIM:

To inform and stimulate healthy behaviour  of consumers via interactive product information.

Potential consumer health benefits:

-          allows tailor-made individual customer interaction and targeted health protection

-          prevention of macro- and micronutrient overdosing

-          allows health insurance companies to promote  healthy behaviour

Lees meer: Interactive Labelling for Consumer Protection

Vervolging van alcoholgedoogbeleid

Article in Dutch The Dutch tolerance towards youngsters and alcohol may be in conflict with the United Nations treaty of the Rights of the Child

Lees meer: Vervolging van alcoholgedoogbeleid

Vision on Food Microbiology

Food Microbiology (Revisited)

Preservation, Risk Perception and Risk Taking

To Derrick Kilsby, my mentor

My professional background is food microbiology and preservation. This essay (for 99% written in February 2003 with some small ad hoc amendments afterwards) started from a strong food perspective but may ultimately encompass society. We have enough food for mankind if we know how to preserve whilst guaranteeing safety. A proper balancing of risks will determine whether we shall ultimately survive.

Food should be safe and stable. Consuming food, however, is balanced risk taking. Necessary risk taking: Simply, not to starve, to reproduce and to grow old. Romantic risk taking: Picking raspberries (parasite hazard) in a tick infested forest. Hedonistic risk taking: eating Japanese puffer, - putting one’s life in the hands of an expert cook, - raw oysters, raw milk based cheese or undercooked hamburgers. One may even wish, in future, to create non-addictive thrilling near death sensation, in essence, bungee-jumping from the edge of Martin Cole’s food processing cliff. What about the risk taking by governments? What kind of risks were governments willing to take in the first stage of the BSE crisis in Europe? How many vCJD deaths are now acceptable and how does that compare to Salmonella and Campylobacter?

The dioxin contamination of chicken in Belgium had a health benefit. The accompanying temporary reduction in chicken consumption led to a reduced mortality due to Salmonella and Campylobacter. The media hype due to the lethal outbreak of EHEC in Germany in 2011 will certainly have negative long term health effects because of the steep drop in consumption of fresh fruit and vegetables. How to find the best balance in risk taking? Fish contains healthy omega fatty acids, but also mercury. Fresh produce contains vitamins and antioxidants, but may indeed carry pathogens, parasites. Microorganisms are not only scary but can be modified to deliver vitamins in the GI-tract. How to make objective decisions based to address the world needs?

Lees meer: Vision on Food Microbiology

Inflicted Injury Insurance or "Preventieve Toegevoegde waarde"

Article in Dutch,acknowledgement Prof. Onno van Schayck 

Demonstration how to incorporate the price of unhealthiness ("Preventieve Toegevoegde Waarde" or Inflicted Injury Insurance) and healthiness in products

 

Summary of key-figures:

Inflicted Injury Insurance:

cigarettes              € 45/pack

alcohol                  €0.70/glass €25/crate beer

trans-fats              €0.05 - 0.10/g

sugar                    €0.016 per g  in  soft-drinks

salt                       €0.08-€0.20/g (extra, above acceptable intake)

processed meat   (dried, smoked, brine, cured, ..) €5.00/kg

 

Preventive Added Bonus (for healthy foods)

Fruits and vegetables: €0.01 per gram €10/kg

Fish and clams: € 0.044 per gram €44/kg

Calculations are based on the accepted assumption that gaining a  year allows an investment of maximally €80.000. Losing a year will similarly cost €80,000. Take the recent discussion about the cost of Permutuzab. This anticancer medicin gives a life extension at  a cost of  €150000 per year. Is it too high? €80,000/year would have been acceptable.The shortening of life by unhealthy consumption costs "invisible" money. Vital elderly people can continue working part-time and contribute to society reducing the workload of the young.

III

Lees meer: Inflicted Injury Insurance or "Preventieve Toegevoegde waarde"

Wie is er online

We hebben 81 gasten en geen leden online